Tibetanske vaje za zdravje telesa in duha

Zdrav duh v zdravem telesu ohranjamo le tako, da se načrtno posvetimo vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Na srečo imamo na voljo več načinov za vadbo, od splošnega razgibavanja in gibanja do specifičnih vaj, ki blagodejno delujejo na celoten organizem. Splača se kaj od tega vključiti v vsakdanjo rutino, saj so lahko posledice naravnost presenetljive – pogosto je redno gibanje ključnega pomena za dobro počutje, na ta način pa lahko odpravimo tudi razne tegobe, ki nastanejo kot posledica vsakdanjih obremenitev v hitrem ritmu življenja. Vredno si je torej vzeti nekaj minut časa in se posvetiti skrbi za svoje zdravje – pri tem lahko pomagajo tudi tibetanske vaje.

Tibetanske vaje sprva spominjajo na jogo, imajo pa prav tako dolgo in bogato tradicijo. Tibetanski menihi jih namreč ritualno opravljajo že več tisočletij, saj naj bi ohranjale energijo in zavirale staranje. V vsakem primeru pa so takšne vaje sproščujoče in poživljajoče, koristna popestritev vsakdana za telo in duha.

Vaje in vadba

Tibetanske vaje vključujejo pet specifičnih vaj, ki jih vključimo v reden režim vadbe. Vaje niso posebej zahtevne, zahtevajo pa raztezanje in razgibavanje telesa, zato je seveda dobro, da smo pred tem kolikor toliko dobro fizično pripravljeni. Nekatere vaje so povsem enostavne in se jih lahko loti vsak, ki lahko stoji na nogah.

Med petimi vajami najdemo različne položaje, ki služijo raztezanju in razgibavanju telesa. S tem telo poživimo in sprostimo dodatno energijo, hkrati pa tudi sproščamo obremenitve v mišicah in sklepih. Izvajanje samih vaj je enostavno, bolj pomembno pa je, da vadbo dobro načrtujemo in redno izvajamo.

Vaditi je priporočljivo zjutraj, še pred zajtrkom ali pa vsaj eno uro po obroku. Začeti je treba zmerno in postopno, najprej s tremi ponovitvami vsake vaje v prvem tednu, v drugem tednu vaje ponovimo petkrat, nato sedemkrat in tako naprej, do desetega tedna, ko bomo dosegli končno število ponovitev, 21. V tem režimu vaje izvajamo vsak dan, pomembno je, da je vadba redna in pravilna. Ne smemo pa pretiravati, saj lahko v tem primeru tibetanske vaje obremenijo telo – več kot 21 ponovitev vaj na teden vodi v težave, zato pri stopnjevanju intenzitete vadbe raje stopnjujemo hitrost izvedbe vaj, ne ponovitev. V vsakem primeru je seveda nujno, da z vadbo prenehamo ali zahtevnost zmanjšamo, če pride do neudobja ali poškodb.

Z rednim in pravilnim izvajanjem vaj se bodo že kmalu pokazale pozitivne posledice. Če ne drugega lahko pričakujemo sprostitev in poživitev, tako bo telo bolje pripravljeno na izzive delovnega dne, skozi čas pa se bodo učinki kazali tako na telesu kot na duhu. V vsakem primeru je redna vadba pomemben del zdravega življenjskega sloga in prijetna sprostitev, ki bo popestrila vsakodnevno rutino, tako da se splača že s tega vidika tibetanske vaje opravljati prav vsak dan.

V tej kategoriji: