Anksioznost in težave z njo

Vsak od nas se kdaj počuti nemirno. Vsak od nas kdaj ponoči ne more spati ali pa občuti strah in tesnobo. Tudi vznemirjenost ali trema pred nastopi je lahko čisto običajna. Vendar pa vsi ti občutki lahko postanejo preveč izraziti in tako začnejo krojiti življenje osebe, ki jih občuti. Takrat lahko rečemo, da gre za anksioznost. Torej za psihično motnjo, ki lahko doleti prav vsakega od nas. Anksioznost je namreč veliko bolj pogosta, kot se nam morda zdi.

Kaj je anksioznost ali tesnoba?

Anksioznost je ena od motenj, ki nastopi zelo pogosto in za katero trpi zelo veliko ljudi. V zahodnem svetu je ta motnja med najbolj pogostimi psihičnimi motnjami, za njo pa največkrat zbolijo ženske. Anksioznost je prisotna tako med mladimi kot med starejšimi, saj ta bolezen lahko doleti prav vsakega, ne glede na starost. Če se želimo spopasti z njo, je treba poiskati pomoč in delati na tem, da te težave, ki jih povzroča tesnoba oziroma anksioznost, čim prej odpravimo ter spet zaživimo brez njih!

Simptomi, ki jih povzroča tesnoba

Anksioznost ali tesnoba povzroča različne simptome, po katerih jo lahko tudi najlažje spoznamo. Med najpogostejšimi simptomi, ki nastopijo kot posledica anksioznosti, je zagotovo občutek strahu in nemirnosti. V najhujših primerih lahko anksioznost povzroči tudi še večje težave. Tako lahko pride tudi do paničnih napadov, pri čemer takrat govorimo o tako imenovani panični motnji. Pogosti simptomi, za katere je vzrok anksioznost, so tudi tresavica, omotica, nespečnost, nesproščenost, nenehen občutek stresa, čeprav za to ni nujno vedno zunanjega vzroka.

Psihične motnje in fizični simptomi

Težave, ki jih povzroča anksioznost, pa niso le psihične narave. Poleg občutka strahu, tesnobe, nemira, živčnosti anksioznost lahko povzroči tudi glavobol, bolečine v trebuhu in hitro dihanje. Zaradi nje lahko nastopi pospešen srčni utrip, vrtoglavica, preobilno potenje, napetost ali otrdelost mišic in tako dalje. Številni fizični simptomi lahko nastanejo kot posledica psihične motenje, zato se anksioznost nikakor ne kaže le na psihični ravni. Običajno ima anksioznost tako psihične kot fizične simptome.

Nezdravljena aksioznost tako lahko pušča tudi številne fizične posledice oziroma povzroči celo resno bolezen. Prav zaradi tega je treba poskrbeti, da se anksioznost ozdravi, in se spopasti z njo še takrat, ko so simptomi še obvladljivi. S tem se izognemo morebitnim posledicam tudi na fizični ravni, nekatere fizične simptome, ki jih je povzročila anksioznost, pa na ta način lahko odpravimo.

Zmanjšana kvaliteta življenja

Ko pri nekom nastopi anksioznost, traja kar nekaj časa, da se posameznik zave svojih težav. Ve, da ima težave, a velikokrat ne prepozna vzroka. Prav tako ne ve, da so lahko različne njegove težave povezane med seboj in da imajo isti vzrok – anksioznost. Če odpravimo vzrok oziroma pozdravimo anksioznost, bodo težave izginile, oseba pa bo lahko zaživela bolj mirno in kvalitetno življenje.

Prav zmanjšana kvaliteta življenja je tisto, kar večino posameznikov, ki jim težave povzroča anksioznost, privede do zdravnika, saj nočejo več živeti tako in si želijo nekaj spremeniti. Seveda pa jim marsikdaj tudi takrat, ko že poiščejo pomoč, ni jasno, za kakšno težavo gre in da gre prav za anksioznost. To ugotovi šele zdravnik oziroma psihoterapevt.

Vam težave povzroča anksioznost?

Anksioznost se lahko kaže v zelo izraženi ali manj jasni obliki. Nekateri imajo z njo težave nenehno, drugi pa le občasno, v stresnih situacijah. Tako lahko anksioznost nastopi pred kontrolnimi nalogami in drugimi preverjanji znanja, pred izpiti na fakulteti, pred razgovori za službo, pa tudi konflikti z drugimi ali med pogovori, kjer se oseba začne počutiti napadeno. Če vam težave povzroča anksioznost, je treba čim prej poiskati pomoč. Ena od najboljših oblik pomoči v tem primeru pa je zagotovo psihoterapija.

Poiščite virtualno pomoč psihoterapevta

Mojpsihoterapevt.si je spletna stran, na kateri boste našli usposobljene strokovnjake s področja psihoterapije, s katerimi se lahko pogovorite o tem, kakšne težave vam povzroča anksioznost, tudi kar preko video klica. To je zelo priročno, hitro in enostavno, zato je pomoč v primeru, da vam težave povzroča anksioznost, pravzaprav le nekaj klikov stran. Nikar ne čakajte, da težave postanejo še večje in še bolj neobvladljive, ampak premagajte anksioznost še danes! Zberite pogum in poiščite pomoč ter se naročite na pogovor s psihoterapevtom, ki vam bo s pogovorom pomagal pri vaših težavah. Tako bo vaša anksioznost kmalu postala preteklost!

Naravni probiotiki. Katera živila so naravno bogata s probiotiki in lahko čudovito poskrbijo za zdravo črevesno floro? Preberite več …

Računalniška očala. Pri krajši ali daljši uporabi računalnika se pogosto pojavi obremenitev oči, ki se kaže kot zamegljen vid in drugi simptomi t.i. sindroma računalniškega vida. Preberi več …

V tej kategoriji: