Kdaj je treba zamenjati blatnik za avto?

Če ste lastnik oziroma uporabnik avtomobila, je pametno, da veste, kje so na voljo najbolj kakovostni rezervni deli za avto. Vsak hip se namreč lahko pripeti, da vam kakšen del odpove oziroma prične kazati znake obrabljenosti. Pomembno pa je seveda prepoznavati trenutek, ko se delu ali dodatku za avto izteka njegova življenjska doba. Za primer na primer vzemimo blatnik za avto.

Avtomobilski blatnik predstavlja pomemben element vsakega vozila. Njegova funkcija ni zgolj učinkovito ščititi kolesa pred blatom, temveč tudi pred drugimi najrazličnejšimi vrstami umazanije, ki bi se sicer med samo vožnjo hitro prijela koles na avtu. Blatnik poskrbi za preprečevanje hitrejše obrabe koles, prav tako zmanjšuje potrebo po prepogostem čiščenju in dobro prispeva k bolj udobni pa tudi varnejši vožnji. Lahko rečemo, da je takšen del za avto povsem nepogrešljiv za celovito dobro stanje avta.

Vzroki za menjavo avto blatnika

Avto blatnik velja za enega od najbolj izpostavljenih delov avta. Podobno kot to na primer velja za odbijače. Funkcija blatnikov je torej optimalno zaščitit avto kolesa pred različnimi negativnimi vplivi, obenem pa so tovrstni deli za avto tudi sami precej obremenjeni. Pogosto se namreč stikajo z nečistočo, kamni, soljo in drugimi podobnimi elementi, kar slej ko prej na njih pusti tudi vidne posledice.

blatnik za avto menjava zaradi rje
Blatniki za avto se pogosto stikajo z nečistočo, kamni, soljo in drugimi podobnimi elementi, kar slej ko prej na njih pusti tudi vidne posledice, kot je rja.

Sprva se na blatnikih za avto lahko pokažejo zgolj manjše praske. Sčasoma te lahko pričnejo na vozilu povzročati rjo, še posebej če avto ni dovolj dobro vzdrževan. Blatniki za avto se pogosto poškodujejo tudi v manjših nezgodah, denimo pri parkiranju. Potrebno je natančno opazovanje znakov, ki kažejo na to, da je blatnik za avto izrabljen in je torej nujno potrebna njegova menjava.

V določenih primerih seveda ni potrebno zamenjati čisto vseh blatnikov, temveč samo enega. Če pa niste povsem prepričani, ali je zamenjava blatnika sploh potrebna, se je v tem primeru najpametneje posvetovati kar z avtomehanikom, ki vam bo ponudil primerno svetovanje.

Kakovostni rezervni deli za avtomobil

Preden avto blatnik kupite, se morate najprej prepričati, ali je izbrani rezervni del sploh dovolj kakovosten in ali je sploh primerna izbira za vaše vozilo.

Kako odstraniti in zamenjati sprednji blatnik – Toyota Camry

Pri izbiri novih blatnikov za vozilo bodite pozorni predvsem na samo znamko vozila, prav tako na letnik in še na primernost blatnika za sprednja ter zadnja kolesa.

V tej kategoriji: