Kam nameščati klimatske naprave

Vsekakor je montaža klime izjemno pomembna, a enako pomembna je tudi izbira ustrezne lokacije tovrstne naprave. Samo z optimalno lokacijo klima naprave bo poraba energije veliko nižja, udobje bivanja pa višje. In kaj pomeni optimalna lokacija takšne naprave? Lažji ter hitrejši dosežek želene temperature prostora. Posledično to pomeni znatno manj porabe energije.

Pravilo je, da mora biti klima nameščena v najbolj vročem prostoru, saj je s tem poskrbljeno višje udobje bivanja tudi v drugih prostorih. Le tako bo naprava ohladila najbolj vroč in sončen prostor v objektu.

Zakaj na hodnik ni dobro nameščati klime

Pri montaži klime se je dobro izogibati hodnikom. Ta namreč praviloma sploh ni izpostavljen soncu oziroma direktni svetlobi. Zaradi tega je že sam po sebi dovolj hladen prostor. Klima naprava v tem primeru ne bi imela veliko dela, temperatura zraka v drugih prostorih pa bi bila še vedno previsoka.

Montaža klime
Pri montaži klime moramo izbrati idealnolokacijo kjer bomo montirali klimo

Montaža klime prav tako ni primerna blizu določenih virov toplote in blizu virov neprijetnih vonjav. V tem primeru bi naprava vase najprej posrkala zrak iz direktne bližine ter ga razpihala po celotni sobi. Tako pri montaži kot pri izbiri lokacije za klimo se je najbolje posvetovati s strokovno podkovanim in izkušenim osebjem.

Cena za montažo klime

Cena montaže klime je običjano med 200 in 250 evri. Na sploh pa je cena odvisna zlasti od moči naprave. Za nameščanje klima naprave z močjo do 5,5 W tako lahko odštejete tudi več kot 300 evrov. Če je inštalacija pripravljena že vnaprej, pa je cena seveda ugodnejša.

Video: Koliko stane montaža klime?

Pri nakupu klime se priporoča predpriprava. Izvajalec vam bo bakrene cevi za klimo ter kable potegnil do podometnih doz. Tja boste kasneje montirali klimo. Cena za predpripravo je približno 15 evrov na tekoči meter povezave. Pri tem morate računati tudi na to, da boste strokovnjaku morali plačati tudi za delo in stroške materiala. Vse skupaj vas bo stalo nekje med 200 in 300 evri. Zlasti je to odvisno tudi od same pozicije naprave.

Klimatske naprave z montažo

Na sploh pa se montaža klima naprave deli na dva dela. Prvi korak je montaža notranje enote naprave. Tej sledi montaža zunanje enote.

V tej kategoriji: