Prepoznajmo znake bolh na našem psu

Poletni meseci prinesejo s seboj veliko veselja in radost za naše kužke. Po drugi strani pa je to tudi čas, ko se v naravi prebudijo številni paraziti, kot so komarji, pršice in bolhe. Ravno pasje bolhe so najbolj pogoste izmed vseh parazitov. Našemu kosmatincu povzročijo veliko nelagodja, saj se na njem hranijo. To lahko povzroči tudi vnetja in druge težave z zdravjem, ki so zelo resna po naravi. Srečo je mogočo hitro prepoznati in odstraniti omenjene parazite, če poznamo nekaj njihovih osnovnih lastnosti.

Bolhe ne živijo na psu

Veliko ljudi zmotno misli, da pasje bolhe živijo na našem psu. Res je, da ob veliki infestaciji morda tako izgleda. V resnici pa se samo hranijo na njem. Bolhe živijo v okolju našega psa, na njem pa se samo hranijo. Njihova najbolj gosta koncentracija je okoli dela repa. Našega psa pa lahko tudi grizejo po tačkah, glavni, trebuščku in drugih delih telesa. 

Pes se grize zaradi pasjih bolh
Pasje bolhe so zunanji zajedavci, ki se hranijo s krvjo svojih gostiteljev

Pomembno je, da okolje našega psa redno čistimo. Bolhe rade živijo na tleh, vendar potrebujejo zavetišče. Če odstranimo nesnago iz okolja, je zelo verjetno, da bomo odstranili tudi prebivališče bolh. Seveda pa je potrebno, da prvo prepoznamo znake, če naš pes trpi zaradi njihovih ugrizov.

tip panja AŽ

Morda vas zanima tudi:

Kaj je značilno za AŽ panj?

Vsak vešči čebelar zagotovo ve, kaj je AŽ panj in iz česa je izdelan. Gre za izjemno natančno in trdo narejen sistem iz najmanj tri leta sušenih desk iz smreke. 

Naš pes se pogosto praska

Praskanje je del naravnega vzdrževanja kožuha našega psa. Občasno praskanje je popolnoma normalno, saj tako pes odstranjuje umazanijo, odvezlja dlako in drugače oskrbuje svoje telo. Težave je mogoče opaziti, če je praskanje zelo pogosto. Naš kuža se lahko tudi po več ur dnevno praska, če ga grize zelo veliko število bolh. Ob vsaki spremembi pogostosti praskanja je priporočljivo, da pregledamo njegov kožuh in kožo. Nekateri izmed simptomov so:

  • Rdeča in nabrekla koža, ki je posledica ugrizov in praskanja
  • Opaziti je mogoče majhne bolhe, ki so se ravnokar izvalile
  • Opaziti je mogoče ličinke bolh

Pogosto je zelo težko opaziti same bolhe, vendar lahko prepoznamo znake, da se hranijo z našim psom. Pasje bolhe za seboj puščajo majhne črne ostanke iztrebkov, ki so zelo podobni vsakodnevni umazaniji. Če nismo prepričani o njihovem izvoru, jih lahko nekaj zberemo na belo papirnato brisačo. Nato pa jih poškropimo z vodo. Če se obarvajo s temno rjavo-rdečo barvo, smo lahko sigurni, da so to iztrebki bolh.

Pasje bolhe grizejo tudi ljudi

Ljudje nismo primeren vir hrane za pasje bolhe. Kljub temu pa z velikim veseljem tudi grizejo ljudi. Njihovo prisotnost je mogoče opaziti po majhnih rdečih pikah na naši koži, kar je vedno razlog, da uberemo številne ukrepe. Če nas grizejo bolhe, je priporočljivo, da pogosto posesamo tla, saj tam najraje živijo. S tem bomo posesali ličinke in močno ustavili njihov razvoj. 

Veterinarka svetuje o pasjih bolhah

Našega psa pa lahko zavarujemo z ampulami proti bolhami, ovratnicami proti parazitom in rednim krtačenjem. Priporočljivo je, da se vedno čim prej posvetimo zdravju našega psa, če sumimo, da je kaj narobe. S tem zagotovimo, da se njegovo stanje ne poslabša, obenem pa je zdravljenje veliko bolj učinkovito. 

V tej kategoriji: