Kaj je značilno za AŽ panj?

Vsak vešči čebelar zagotovo ve, kaj je AŽ panj in iz česa je izdelan. Gre za izjemno natančno in trdo narejen sistem iz najmanj tri leta sušenih desk iz smreke. Deske so lahko pripravljene tudi iz umetno osušenega ter razteznostno nevtraliziranega lesu. Sistemu je dodano še okovje in kovine ter mreža.

Za les, ki se uporablja za panj AŽ je še značilno, da je povsem brez grč, ker te lahko kasneje hitro odpadejo. Za prav vsak del panja pa mora biti les po rasti ustrezno izbran, prav tako tudi obrnjen.

Obod AŽ panja

Obod, ki je del AŽ panja, je narejen iz dokaj ozkih desk. Te so močno zlepljene skupaj, in sicer v ploske oboda. V desno pokončno stranico sta uvita dela tečajev vrat – z zadnje strani. V sredino leve stranice je uvit močan škrnjak. Vse ploskve tega dela in drugih delov panja morajo biti povsem gladke.

osnovni AŽ panj
AŽ panj je izdelan iz najmanj tri leta sušenih desk iz smreke. Gre za izjemno natančno in trdo narejen sistem.

Na sploh je znano, da zgornja brada AŽ panja dokaj rada poka ali pa sčasoma postane prhka. Naletna deska ter spodnja brada morata biti narejeni iz debelejšega in bolj mehkega lesa. Za šanirje velja, da ne smejo biti navadno pocinkani. Morajo biti iz medenine ali pa iz nerjaveče pločevine. Za vse železne dele pa je jasno, da morajo biti nujno pocinkani.

Mreža na okencih panja

Mreža na okencih AŽ panja mora biti narejena iz nekoliko bolj močne plastike. To je pomembno predvsem zaradi uporabe kislinskih hlapov pri zatiranju bolezni, ki lahko doletijo čebele. Prostor pred sprednjima stenama se mora zapolniti z dovolj kakovostno vrsto izolacije.

Velja, da mora biti AŽ panj v celoti impregniran s sredstvom, ki je zapira lesu. Zunanja sprednja stranica pa se mora namočiti v temeljno barvo.

Panj za 10 satov

Za osnovni tip panja AŽ velja panj za 10 satov. Na voljo so tudi takšni panji, ki imajo 9 ali pa 11 satov. Zanje je značilno, da se kar dosti razlikujejo od osnovnega tipa. Dejstvo pa je, da se je AŽ panj skozi zgodovino obstoja nenehno spreminjal oziroma izpolnjeval.

Panj AŽ in LR – Inovativna tehnologija čebelarjenja

Za vse panje AŽ pa je značilno, da se lahko zlagajo v skladovnice in čebelnjake. Prav tako vsi uporabljajo enotno mero AŽ satnika. To je 41 x 26 centimetrov.

V tej kategoriji: