Kako izbrati pravega poročnega fotografa?

Ženin in nevesta se najprej morata odločiti, kakšne fotografije oziroma kakšen fotografski stil ju privlači. Ali bi želela črno-belo fotografiranje poroke z dramatičnim pridihom, spontane fotografije, kjer ljudje niti ne vedo, da se jih slika, ali klasično romantične s čisto vso dodano vrednostjo? Morda pa želita kombinacijo vsega. Vprašajta prijatelje, če lahko vidita njihove poročne fotografije, ali prebrskajta internet, kjer je na voljo veliko izbire in si lahko ogledata dela različnih fotografov.

Pogovorite se s kandidati

Ko imata nekaj primernih kandidatov, se z vsakim posebej pogovorita o svojih željah in pričakovanjih. Če še nista videla njihovih poročnih fotografij, prosita, da vama nekaj pošljejo na ogled. Zanimajta se za njihov način dela, kakšna oprema imajo, ali imajo asistenta in sprašujta, kar vaju zanima. Morda je dobro vprašati, kaj se zgodi, če fotograf ne more priti na poroko – ali pošlje zamenjavo?

Vsaka slika pove svojo zgodbo, najina je polna ljubezni. Foto: Vanessa Tivadar Photography

Sklenite dogovor

Ker je izbira poročnega fotografa lahko precejšen strošek, je dobro razmisliti o tem, kako lahko prihranite pri njegovi ceni. Najprej določita vsoto, ki jo želita nameniti za poročnega fotografa, vendar se zavedajta, da znana imena po navadi zahtevajo višje cene. Če izbereta manj znano ime, morda dobita enako kakovost fotografij po nižji ceni. Čim prej se odločita za fotografa, bolj ugodna bo cena. Izbor poročnega fotografa v zadnjem hipu lahko privede do višjih cen, ker fotografi vedo, da nimata veliko izbire. Fotograf ne potrebuje biti prisoten cel čas poroke, lahko se dogovorite, da bo fotografiral samo obred, medtem ko bosta ostale fotografije posneli priče in svatje. Poročni fotografi so pogosto pripravljeni na pogajanja, vprašanje je le, koliko. Morda potrebujeta le del njegovih storitev, kar lahko vpliva na ceno.

Nasveti za izbiro fotografa

Izbira poročnega fotografa je pomemben korak pri načrtovanju poroke. Obstaja nekaj ključnih dejavnikov, na katere morate biti pozorni, ko se odločate, kateri fotograf bo ujel vaše posebne trenutke.

  1. Stil fotografije: Vsak fotograf ima svoj unikaten stil. Ko brskate po fotografijah različnih fotografov na spletu, si oglejte, kateri stil vam je najbolj všeč. Bodite pozorni na kvaliteto fotografij, barve in stil obdelave.
  2. Cena: Cene fotografov se lahko precej razlikujejo. Pomembno je, da izberete fotografa, čigar cena ustreza vašemu proračunu. Vendar pa cena ne sme biti edini faktor pri izbiri. Kvaliteta fotografij in storitev sta prav tako pomembna.
  3. Razpoložljivost: Ko pošiljate povpraševanje fotografom, ki so vam všeč, vedno navedite tudi datum vaše poroke. Fotografi imajo pogosto poln urnik in se termini za poročna fotografiranja lahko zapolnijo tudi leto vnaprej. Zato je pomembno, da preverite, ali je fotograf na voljo na vaš dan.
  4. Točnost in organiziranost: Pomembno je izbrati fotografa, ki je zanesljiv, točen in dobro organiziran. Pogovorite se s fotografom o njegovi metodologiji dela in preverite, ali ima izkušnje s poročno fotografijo. Če bo fotograf natančno sledil časovnici vašega dne, se boste izognili morebitnim zamujenim trenutkom.
  5. Osebna povezava: Fotograf bo z vami preživel vaš najlepši dan v življenju. Pomembno je, da se ob njem počutite sproščeno in mu zaupate, da bo svoje delo opravil korektno. Priporočam, da se s fotografom dogovorite za sestanek, na katerem se pogovorite in vidite, ali se med vami vzpostavi ta nujna pozitivna energija.

Izbira poročnega fotografa je pomembna odločitev, saj bodo njegove fotografije ostale kot trajen spomin na vašo poroko. Sledite svojim instinktom, zaupajte svojim očem in izberite fotografa, ki vam bo ujel najbolj posebne trenutke vašega velikega dne.

V tej kategoriji: