Osnovni elementi mladinske sobe

Zagotovo mladostniku oziroma otroku veliko pomeni, da ima doma svoj osebni prostor. Da se bo v svoji sobi kar se da dobro počutil, je pomembno, da je primerno opremljena. Mladinske sobe bi morale biti vedno opremljene z vsaj štirimi osnovnimi elementi. To so postelja, garderobna omara, pisalna miza in pisalni stol.

Velik izziv pogosto predstavlja velikost sobe za mladostnika. Večja soba ponuja veliko možnosti, pri opremljanju manjšega prostora pa je potrebna nekoliko večja mera kreativnosti.

Mladinska soba je prostor, ki ima izjemno pomembno vlogo v življenju mladih.

Izbira mladinske postelje

Za mladostnika je primerna rešitev postelja, ki je z vseh strani in na vrhu obdana s policami ter z omaro za shranjevanje oblačil. Če želite na tleh sprostiti prostor za pisalno mizo ali za omaro, je najbolje izbrati dvignjeno pograd posteljo.

Nad dvignjeno pograd posteljo se navdušujejo zlasti mlajši mladostniki. Ti spanje na dvignjeni postelji namreč doživljajo kot vrsto pustolovščine.

Pisalna miza v mladinski sobi

Poleg postelje je pisalna miza najpomembnejši del mladinske sobe. Šolarji sčasoma doma vse več časa preživijo z zvezki in učbeniki. Pisalno mizo je treba postaviti tako, da vir svetlobe prihaja iz prave smeri – tiste, ki je nasprotna roki, s katero mladostnik piše.

Pametno je, da se pisarniška miza opremi še z dovolj kakovostnim stolom. Ta mora razbremeniti hrbtenico, prav tako pospešiti krvni obtok, ko otrok več ur sedi za mizo.

Zaprte shranjevalne površine v otroški sobi

Dobro je, da so mladinske sobe opremljene tudi z zaprtimi shranjevalnimi površinami. V tem primeru se lahko določeni predmeti skrijejo in je posledično prostor videti večji in seveda bistveno manj natlačen.

Idealno je, da ima otroška soba veliko naravne svetlobe. Kljub temu je treba prostor opremiti s kakovostno in dovolj zmogljivo stropno lučjo. Tudi na pisalni mizi je seveda izjemno dobrodošla namizna luč. K postelji se lahko namesti še posebna svetilka, ki naj oddaja bolj nežno ambientalno svetlobo.

Dodatki v mladinski sobi

Pri izbiri mladinske sobe so pomembni tudi nekateri dodatki, kot so denimo zavese, svetila in preproge. Če želite prostor še bolj popestriti, vanj postavite na primer udobno sedalno vrečo. Ta zlahka poskrbi za prijetno vzdušje, medtem ko se otroci družijo s prijatelji.

Pomembna sporočila, šolski urnik ali priljubljene fotografije pa otrok lahko pripenja moderno zasnovano magnetno tablo.

V tej kategoriji: