Mehanizem delovanja dvižnega ležišča v spalnici

Pri nakupovanju novega ležišča v spalnici ali otroški sobi se največkrat oziramo na mere okvirja, mere vzmetnice in nakup vzmetnice, ki mora nuditi veliko mero udobnosti. Kadar imamo v stanovanju in spalnici dovolj prostora za shranjevanje oblačil, opreme in drugih predmetov, tedaj niti ne pomislimo, da bi potrebovali dodaten prostor za shranjevanje. A vendar, zelo veliko stanovanj in apartmajev nima veliko shranjevalnega prostora, zato se lastniki pri nakupu novega ležišča odločajo za posteljo v omari.

Postelja v omari , saj je izdelana kot nekakšno dvižno ležišče, ki s posebnimi mehanizmi omogoča dviganje in spuščanje ležišča. Ko ležišče dvignemo, je pod njim veliko prostora, ki ga lahko izkoristimo za shranjevanje raznih predmetov. Takšen mehanizem delovanja je zelo enostaven za uporabo in priročen.

Osnovni mehanizem delovanja dvižnega ležišča

Postelja v omari je na prvi pogled videti kot običajno ležišče, če pa jo pogledamo od bližje, pa lahko vidimo zavarovano in pritrjeno leseno ploščo ali podporni sistem, ki teče nad lesenim okvirjem in pod ležiščem. Ko je ploščad skupaj z vzmetnico na vrhu dvignjena, tedaj hidravlični bati na vsaki strani ležišča podpirajo dvignjeno ploščad na enak način kot delujejo zadnja prtljažna vrata pri avtomobilu, ki se spustijo le, če jih ročno zapremo.

Tako ploščad z vzmetnico trdno in zavarovano ostane v zraku, medtem ko v shranjevalni prostor pod ležiščem dodajamo, pospravljamo ali jemljemo naše predmete. Večina ljudi se boji, da bi se dvižno ležišče nenadzorovano spustilo in jih poškodovalo. Prav zato je slovensko pohištveno podjetje Akron zasnovalo takšne postelje v omari, ki imajo dodatno podprto dno ležišča. Dodatno ojačitev jim nudijo kovinski kotniki.

Kako upravljamo z mehanizmom dvižnega ležišča?

Če želimo upravljati z mehanizmom postelje v omari, se moramo najprej postaviti pred njeno podnožje. Nato z rokami primemo vlečno ročico, ki se nahaja pod vzmetnico. Z ročico počasi dvigamo ploščo z vzmetnico. Z dvigovanjem dvižnega ležišča bo hidravlika kmalu prevzela vso delo, zato se nam ne bo potrebno naprezati. Ko bo plošča z vzmetnico na najvišjem kotu, tedaj se bo hidravlika samodejno ustavila in ležišče bo obstalo v zraku. Celoten postopek dvigovanja in spuščanja ležišča je zelo enostaven, le na začetku se je nanj potrebno navaditi.

V tej kategoriji: