Preprečimo katastrofalno izgubo podatkov

Ob uporabi našega računalnika, pametnega telefoa, tablice in drugih naprav nas lahko doleti izguba podatkov. Še huje je, če se nam to zgodi v podjetju, saj nimamo več dostopa do podatkov, ki so ključni za uspešno poslovanje. Res pa je, da lahko veliko storimo sami, da se nam to ne zgodi. V tem članku se bomo posvetili najbolj praktičnim načinom, kako lahko zagotovimo varnost naših najbolj dragocenih informacij v osebnem in poslovnem življenju.

Zavarujmo se za primer okvare trdih diskov

Trdi diski so izredno uporabni v vsaki organizaciji. So izredno poceni, delujejo hitro ter imajo veliko kapaciteto. Zgodi se pa, da se sčasoma pokvarijo, saj vsebujejo mnogo premikajočih se delov in občutljivo elektroniko. Najboljše je, če imamo načrt, ki preprečuje izgubo podatkov na vsaki ravni. To lahko naredimo na sledeče načine:

  • Redne varnostne kopije

Varnostne kopije nam lahko rešijo ogromno glavobolov ter izgubljenega premoženja. Redno kopiranje aktualnih informacij na sekundarne spominske medije je izredno priročno v primeru vseh možnih nezgod, ki nam lahko preprečijo dostop do naših podatkov.

  • Čas za ciljne točke kopiranja podatkov

Računalnike, ki vsebujejo pomembne podatke lahko nastavimo, da izvedejo varnostno kopiranje vsake nekaj časa. Tako bomo imeli vedno sveže kopije najbolj občutljivih informacij na voljo. Če obnavljamo kopije naših informacij vsako uro, potem to pomeni, da tudi v primeru izgube podatkov, bomo izgubili za največ eno uro dela.

  • Posodabljanje operacijskega sistema

Posodabljanje operacijskega sistema se nam morda zdi, kot nekaj, kar ni vedno pomembno, vendar ni tako. Vsak operacijski sistem ima luknje, hrošče ter druge napake, ki omogočajo zlorabo s strani nepridipravih. Tudi računalniki, ki niso povezani na internet morajo imeti najnovejše posodobitve, saj je manjša verjetnost, da jih doleti izguba podatkov.

Izvedimo nadgradnjo sistemov ob primernem času

Vsak računalnik bo sčasoma potreboval nadgradnje. To je lahko nov procesor, hitrejši trdi disk, nova matična plošča ipd. V vsakem primeru pa bodimo pozorni na zdravje trdega diska, saj se sčasoma lahko hitro poslabša. Dobro je, če imamo vedno na voljo dodatne trde diske, ki jih lahko uporabimo za:

  • Kloniranje 

Kloniranje spominskih medijev je izredno uporabno, če izvajamo nadgradnjo. Tako lahko s starega in poškodovanega diska prenesemo celotno vsebino na svež medij, brez da bi ponovno morali nameščati operacijski sistem.

  • Preslikava

Preslikava diskov pride izredno prav, ko moramo narediti arhiv trenutnega trdega diska. Slike diskov lahko tudi shranjujemo na USB ključe, strežnike ter druge računalniške naprave. 

Obnova podatkov s trdega diska

Kljub vsem varnostnim ukrepom se nam lahko zgodi, da nas doleti izguba podatkov. V tem primeru priporočamo, da poiščemo strokovno pomoč. Dobro je, če napravo nemudoma prenehamo uporabljati, saj lahko drugače povzročimo še večjo škodo. Na spletni strani www.kotar.si bomo našli najboljše strokovnjake za povrnitev izgubljenih podatkov z vsakega spominskega medija. Na spletni strani so tudi izredno koristne informacije, kar se tiče varnostnega kopiranja ter oskrbe našega računalnika. 

V tej kategoriji: