Premik od sanj k dejanjem nakupa nepremičnine v Istri

Če že nekaj časa razmišljate o nakupu nepremičnine Hrvaška Istra ob morju, ste verjetno že prebrali številne spletne članke, pregledovali nepremičninske oglase, raziskovali destinacije in cene ter se posvetovali z znanci in prijatelji. Ker pa vsaka pot zahteva prvi korak, je čas, da svoje želje spremenite v konkretne akcije. Iskanje in izbira nepremičnine je po svetu dokaj standardiziran postopek, vendar se postopki nakupa, vknjižbe lastništva in običaji lahko precej razlikujejo med državami, tudi znotraj EU. Torej, kako poteka nakup nepremičnine na Hrvaškem in kateri koraki so potrebni?

Glavna pogodba določa način plačila, prevzem lastništva, prodajalčeve garancije in druge pomembne podrobnosti.

Brez natančnega zoženja izbire nepremičnine ne boste nikoli prišli do nakupa, ne glede na vaše želje. Nepremičnin in čudovitih destinacij na Hrvaškem je ogromno, zato je povsem razumljivo, da se je težko odločiti. Preden začnete konkretno iskati nepremičnino, premislite, kaj si želite od novega doma. Ali želite, da je nepremičnina enostavno dostopna, moderna, tradicionalna, blizu morja, s pogledom na morje, ali pa si želite zasebnost hiše ali udobje apartmaja? Razmislite tudi, katera področja vam najbolj ustrezajo: Dalmacija, Istra, Kvarner, otoki, Crikvenica, Opatija? Pomembno je, da zožite svojo izbiro, sicer se lahko leta sprehajate in razgledujete, medtem pa čas neizprosno beži.

Določitev proračuna

Preden začnete z ogledom nepremičnin, je ključnega pomena, da temeljito preučite svoje finančne zmožnosti. Pomislite, koliko denarja ste pripravljeni vložiti, kako hitro lahko dostopate do teh sredstev in ali obstajajo možnosti financiranja pri vaši banki. Pomembno je poudariti, da hrvaške banke le redko odobravajo posojila tujim državljanom, zato je bolje, da se o možnosti financiranja pozanimate pri svoji banki v matični državi. Ko določite, koliko denarja imate na voljo, bo to močno vplivalo na vaše iskanje nepremičnine.

Organizacija ogledov in pogoji iskanja nepremičnin

Čeprav je možno iskati nepremičnine samostojno, se večina ljudi odloči za pomoč nepremičninske agencije zaradi pomanjkanja časa, potrebe po strokovnem vodenju in zagotavljanju varnosti pri postopku nakupa. Tako kot ste že izbrali želeno območje in tip nepremičnine, je pomembno, da izberete tudi pravo nepremičninsko agencijo, saj jih je na Hrvaškem res veliko. Vsak kupec ima svoja merila in želje, zato je bistveno, da izberete agencijo, ki ustreza vašim pričakovanjem. Pomembna je odprta komunikacija, kjer se jasno izražajo pričakovanja, želje, pogoji iskanja, cena agencijskih storitev, določijo termini ogledov in nadaljnji koraki.

Ogledi nepremičnin

Če ste natančno upoštevali prejšnje korake, bi moral biti ogled nepremičnin prijeten del postopka nakupa. Izbrane nepremičnine naj bodo v skladu z vašimi željami in znotraj proračuna, na želenih lokacijah. Ponovno je ključna kakovostna komunikacija z vašim agentom. Pomembno je, da agent natančno ve, kaj vam je pri določeni nepremičnini všeč ali ne, kakšni so vaši vtisi, saj bo tako lahko pravočasno začel pogajanja s prodajalcem, če ste resnično zainteresirani, ali pa prilagodil iskanje glede na vaše povratne informacije.

Ko najdete želeno nepremičnino, običajno prek svojega agenta prodajalcu podate ponudbo. Mnogi kupci niso prepričani, kakšna bi bila prava cena za ponudbo, saj včasih lahko dosežete precej nižjo ceno od oglaševane, drugič pa prodajalec ne bo popustil niti za cent. Odločitev o tem, koliko ponuditi, je vaša, medtem ko se agent trudi doseči dogovor, ki bo ustrezal obema stranema.

Plačilo pologa

Ko se dogovorite o ceni, je naslednji korak plačilo pologa. Polog zagotavlja varnost za obe strani – za kupca, da prodajalec ne proda nepremičnine nekomu drugemu, in za prodajalca, da je kupec resen. Način plačila pologa je dogovorjen neposredno med strankama ali preko agencije. Pomembno je določiti rok za zaključek posla. Če obstajajo predpogoji pred sklenitvijo glavne pogodbe, se določi rok za sklenitev predpogodbe. V primeru odstopa kupca od predpogodbe običajno izgubi polog, medtem ko je prodajalec dolžan vrniti dvojni polog, če odstopi od predpogodbe.

Če je potrebno izpolniti določene pogoje pred sklenitvijo glavne kupoprodajne pogodbe, podpišeta kupec in prodajalec predpogodbo. Ti pogoji lahko vključujejo reševanje dokumentacije, pridobitev dovoljenj ali financiranje. Predpogodba jasno določa te pogoje in rok za sklenitev glavne pogodbe. Če ni predpogojev, se ta korak lahko preskoči.

Kupoprodajna pogodba

Glavna kupoprodajna pogodba določa plačilne pogoje, trenutek prenosa lastništva in prodajalčeve garancije. Če je kupnina v celoti plačana ob podpisu pogodbe, ta vključuje tudi dovoljenje za vknjižbo lastninske pravice. Pogodbo mora overiti notar. Pogodba je veljavna tudi, če overi podpis samo prodajalec, vendar je običajna praksa, da oba, kupec in prodajalec, overita svoja podpisa. Če je kupec tujec, mora imeti na Hrvaškem osebno identifikacijsko številko (OIB), ki jo lahko pridobi pri davčni upravi ali s pomočjo nepremičninskega agenta.

V tej kategoriji: