Nakup barvnega laserskega tiskalnika

Čeprav danes tiskamo manj kot kadarkoli prej, je papir še vedno glavni medij za mnoga podjetja in posameznike. Barvni laserski tiskalniki ustvarijo ostro sliko polno čudovitih barv. Velikokrat je taka tehnologija dražja, kot tiskalniki na črnilo (inkjet), vendar ima številne prednosti, ki jih lahko uporabimo v vsakodnevnem življenju. Večina ljudi uporablja laserske printerje za tiskanje visoko-kvalitetnih črno-belih dokumentov. Vedno bolj popularni pa je tudi lasersko barvno tiskanje.

Kako delujejo laserski tiskalniki?

Barvni laserski tiskalnik deluje nekoliko drugače kot inkjet. Inkjet tiskalniki uporabljajo črnilne šobe, ki natančno obarvajo dele lista. Različni proizvajalci uporabljajo drugačne načine tiskanja s črnilom. Canon, naprimer, uporablja segreto črnilo, ki eksplodira na dotik s papirjem. To tehnologijo imenujejo »Bubble Jet«. Epson po drugi strani ima svoj poseben način tiskanja z električnim tokom.

Nasveti za nakup tonerjev za tiskalnike

Barvni laserski tiskalnik pa uporablja popolnoma drugačno tehnologijo. S topljenjem plastičnega prahu ustvarijo sliko na papirju. Kako to točno deluje? V napravi se nahaja obračajoč boben, ki je pozitivno nabit z elektriko. Tako lahko nase privlači plastični prah nase, ki ga uporabi za izris dokumenta ali slike. Negativno naboj se ustvari, ko naprava čez svoj boben povleče papir na katerega se prilepijo delci prahu. Zato ima laserski tiskalnik ime po laserju, ki stopi plastični prah v tonerju.

Tonerji in kartuše za tiskanje

Inkjet tehnologija uporabljajo kartuše, ki so mnogo cenejše kot tonerji za laserske tiskalnike. Temu je večinoma zato, ker tonerji zdržijo veliko dlje kot kartuše. Poleg tega pa imajo še veliko boljšo kvaliteto tiskanja. Odvisno je seveda od velikosti tonerja in tiskalnika, vendar laserski tiskalnik lahko proizvede nekje od 1500-2000 listov.

Kaj pa cena tiskalnikov?

Laserski tiskalniki so seveda dražji od navadnih, vendar jim s časom cena hitro pada. Veliki proizvajalci, kot so DELL vedno izboljšujejo in nižajo prodajne cene zato lahko skoraj vedno najdemo dobro kupčijo.

Če večinoma tiskamo črno-bele dokumente je črno-bel laserski tiskalnik odlična izbira. Imeli bomo večjo kapaciteto izdelovanja dokumentov v primerjavi s črnilom ter boljšo kvaliteto. Če pa bi radi tiskali slike, bomo odšteli malo več, ampak barvni laserski tiskalnik nam bo omogočil, da izdelujemo čudovite slike. Tonerji so dražji kot kartuše, vendar imajo veliko večjo kapaciteto, kar pomeni, da ga ne potrebujemo tako pogosto menjati.

Potebujete VPS hosting Hrvaška? Preberite si naš članek na to temo s klikom na povezavo.

V tej kategoriji: