Učinkovita izdelava malih serij s 3D tiskanjem je danes nekaj povsem običajnega

3D tiskanje je postalo v zadnjih letih izjemno priljubljeno in nič ni nenavadnega, da se v marsikaterem domu danes nahaja 3D tiskalnik, ki je namenjen ljubiteljski uporabi. Izkazalo se je, da je to eden od preprostejših načinov urejanja različnih izdelkov iz različnih materialov, še posebej v omejenih količinah. Zato se je izdelava malih serij s 3D tiskanjem izkazala za stroškovno zelo učinkovito.

3D tiskanje predstavlja dodatno prednost. Takšen postopek prihrani predvsem veliko časa, stroški pa so bistveno manjši. Pri slednjem ni potrebe po dodatnem vlivanju kalupov ali česa podobnega, poleg tega pa lahko z njim izdelamo izdelke najkompleksnejših oblik. 

Takšna izdelava ima številne prednosti

Kot smo že omenili je tak postopek stroškovno učinkovit, a to ni edina prednost. Z njim si ne boste delali nobenih zalog, ampak lahko natisnete točno takšno količino izdelkov, kot jo potrebujete. Stroški izdelave so toliko manjši, ker odpadnega materiala sploh ni, saj se porabi za posamezni izdelek točno toliko materiala, kot je potrebnega.

3D tiskalnik lahko izdela različne izdelke, v večji ali manjši seriji.

Maloserijski izdelki, ki so izdelani s 3D tiskanjem, veljajo za izjemno kakovostne. Njihovo oblikovanje je natančno načrtovano s pomočjo računalniškega programa, zato je tudi njihova končna oblika popolnoma takšna, kot ste si jo zamislili. Zaradi izdelave izdelkov neposredno iz 3D CAD modela tudi ni investicije v orodja.

Za izdelavo malih serij s 3D tiskanjem se uporabljajo različne tehnologije

Zgoraj omenjeni postopek najpogosteje poteka s pomočjo selektivnega laserskega sintranja ali SLS. Pri tovrstni tehnologiji se izdeluje izdelek sloj za slojem, pri čemer je osnovni material poliamidni prah. Celoten postopek poteka toliko časa, dokler izdelek ni izdelan v celoti, temu sledi ohlajanje, čiščenje in po potrebi brušenje ali barvanje.

Prikaz postopka ohlajanja izdelkov po 3D tiskanju.

V segment izdelave maloserijskih izdelkov vse bolj prihaja tudi SLA tehnologija oziroma stereolitografija. Ta je sicer optimalna za izdelavo prototipov, z novimi materiali pa je mogoča tudi izdelava malih serij s 3D tiskanjem. Celoten postopek poteka s pomočjo laserskega žarka. Ta se usmeri na površino polimerne smole, ki se strdi in tako tvori eno plast tridimenzionalnega izdelka.

V tej kategoriji: