Na dobro prebavo v veliki meri lahko vplivate sami

Slaba prebava je lahko posledica marsičesa. Velika večina med vami pa se dobro zaveda, da je slabša prebava lahko posledica nepravilnega prehranjevanja, slabega gibanja in premalo spanja. Zavedanje, kaj delate narobe, pa je že prvi korak do tega, da pričnete težavo primerno reševati.

Vsekakor pa je slaba prebava lahko tudi posledica genetike. Na slabo prebavo ne nazadnje vpliva še stres in druge podobne tegobe današnjega časa. A včasih za odpravo slabe prebave pomaga že samo kratek sprehod skozi gozd oziroma naravo.

Težave s prebavo

Če vas muči zaprtje ali pa vas spremljajo napihnjenost ter vetrovi, potem imate slabo prebavo. Vse to je najpogosteje povezano s tem, kar ste nedavno nazaj zaužili. Če ste zaprti, potem se zagotovo ne počutite prav dobro, še posebej, če vas je težava zajela sredi dela. V takšnem primeru je morda najbolje, da popijete nekaj navadne vode. Nekoliko vam bo odleglo, a za pravo odpravo zaprtja je najbolje poskrbeti kar doma.

Prebava se vam bo uredila hitreje, če si boste v nadaljevanju pripravili dober načrt prehranjevanja. Ta ne bo vključeval samo zdrave in raznovrstne prehrane ter napitkov, temveč tudi čas prehranjevanja. Dnevno si boste morali vsaj petkrat na dan vzeti primeren kos časa za prehranjevanje, če si želite, da bi bila vaša prebava čim boljša.

Gibanje in prebava

Na stanje prebave v veliki meri vpliva tudi gibanje. Tega se v veliki meri ne zavedamo še prav dobro. Takrat ko imamo težave z zaprtjem, napihnjenostjo ali vetrovi, nam najverjetneje niti na misel ne pride, da bi se odpravili na sprehod ali da bi se nekoliko intenzivneje gibali. A ravno to bi morali naredili, saj bi nam to zelo koristilo.

Če se vaša prebava kljub dobremu načrtovanju in doslednemu držanju ne bo postavila nazaj na prave tirnice, pa čim prej obiščite svojega zdravnika. Morda se težava skriva kje drugje in je veliko resnejše narave.v

Več nasvetov, kako izboljšati prebavo si lahko preberete na portalu Donat.mg.

Prav tako vam priporočamo Za dobro počutje kozarec mineralne vode iz Thermane.

V tej kategoriji: