Kvalitetno parketarstvo

Če ste se znašli v situaciji kjer prenavljate stanovanje ali gradite hišo, ste po vsej verjetnosti že ogledovali kakšna tla bi bila najbolj primerna za vaš dom. Najbolj pogosta izbira so lesena, torej laminat ali parket. Danes lahko najdete kvalitetno parketarstvo na spletu. Ti ponudniki vam nudijo storitve za katere poskrbi profesionalni parketar, tako lahko brezskrbno prepustite svoj novi dom rokam strokovnjakov.

Parketarstvo poskrbi, da se neobdelan material po lepljenju prekrita, da s tem zapremo manjše razpoke.

Parketarstvo in talno gretje

Vsi lesovi niso primerni, saj se zaradi toplotnih sprememb preveč krčijo ali raztezajo. Odsvetuje se nakup lesnih vrst kot so bukev, javor, kanadski javor, akacija, oljka, wenge. Pomembna je tudi izbira pravilne debeline deščic, ki je ključnega pomena pri prevodnosti toplote. Dvoslojne in troslojne deske do debeline 15mm so primerni za talno gretje. Večji pomen, kot sama toplota tal ima vlaga v prostoru, ki se mora gibati znotraj dovoljenega odstopanja.

Podlage

Preden se lotite polaganja svojih novih lesenih tal, je potrebno najprej položiti zaščitno podlago. Teh je več vrst. Lesene konstrukcije iz ivernih, MFP ali OSB plošč morajo biti primerno ravne in čvrste (vsaj 30mm) ter s primernim razmikom podkonstrukcije (max.50cm) Spoji morajo biti gladki, vijaki dovolj ugreznjeni, površina pa očiščena umazanije in trsk. Vinilne obloge lahko polagamo na betonski tlak oz. estrih, ki pa mora biti predhodno izravnan s primerno samorazlivno izravnalno maso. Maksimalno višinsko odstopanje je 2mm na 1 metru.

Vzdrževanje

Ker je to naraven, higroskopičen in anizotropen material, to pomeni, da nanj vpliva vlaga prostora. Višji nivo vlage tak material absorbira in se nabrekne, pri nižji pa se krči. Tako delovanje ni mogoče preprečiti, lahko pa ga nadzorujemo z pravilnim vzdrževanjem. Priskrbeti moramo, da se pozimi prostore dovolj zrači, ker imamo v stanovanju visoke temperature, saj brez zračenja lahko vlažnost zraka pade pod 25%. Priporočljiva zračna vlažnost je 50-60%, priporočljiva temperatura pa 19-21°C.

Še ne tako dolgo nazaj je veljalo, da parket ne smemo uporabljati v kuhinji

Preden v novo obnovljen prostor postavite pohištvo, je noge le teh priporočljivi zaščititi. Stole s koleščki je pametno kupiti z gumijastimi koleščki in ne kovinskimi ali plastičnimi. Pri uporabi preprog je le te potrebno občasno premikati saj se parket pod preprogo ne obarva enako, kot drugje v prostoru. Tla čistimo s sesanjem. Strojno pomivanje se odsvetuje, ker ti tla preveč zmočijo in pride do nabrekanja in posledično fug. Parketarstvo svetuje čiščenje z dobro ožeto vlažno krpo.

Cena

Cena za parketarstvo je odvisna od vgrajenih materialov. Priporoča se dvokomponenta PU lepila ali enokomponentna lepila na MS osnovi. Prav tako na ceno vpliva uporabljenih lakov, ki so lahko poliuretanski ali na vodni osnovi. Za dodatno pomoč in vprašanja pa vam je na voljo parketar, kater se dobro spozna na to delo in je najbolje usposobljen za pomoč. Takega strokovnjaka lahko najdete na spletu.

V tej kategoriji: