Čemu je namenjena ekspanzijska posoda pri avtomobilu?

Ekspanzijska posoda je eden od delov avtomobila. V njej se nahaja hladilna tekočina, zato je zelo pomembno, da je ekspanzijska posoda v brezhibnem stanju in da ne pušča, saj to lahko vpliva na delovanje avtomobila oziroma povzroči celo okvaro, katere popravilo ni poceni. Hladilna tekočina je namreč bistvenega pomena za delovanje motorja, ki je seveda najbolj pomemben del pri vozilu. Vsi vemo, da se motor med delovanjem vozila segreva in da je temperatura v njem zelo visoka. Zato je treba poskrbeti za njegovo hlajenje, za kar poskrbi hladilna tekočina, ki jo mora biti v posodi vedno dovolj.

Hlajenje motorja in težave

Kot že rečeno, je ekspanzijska posoda namenjena shranjevanju hladilne tekočine. Povezana je tudi s hladilnikom motorja, oba pa skrbita za to, da se motor ne segreva preveč. To bi namreč povzročilo, da motor ‘zariba’, kot radi po domače rečemo. Če želimo poskrbeti za hlajenje motorja, mora ekspanzijska posoda vsebovati primerno hladilno tekočino v primerni količini. Zelo pomembna je pravilna izbira hladilne tekočine, zato jo nikakor ne smemo izbirati naključno, kot tudi to, da to pri menjavi odlijemo iz posode, preden vanjo natočimo novo. Le tako bo ustrezno poskrbljeno za hlajenje avtomobila oziroma avtomobilskega motorja.

Ko ekspanzijska posoda pušča …

Če vam ekspanzijska posoda začne puščati, je pomembno, da to pravočasno opazite, preden pride do pregrevanja motorja in s tem težav. V tem primeru jo je seveda treba zamenjati, pri čemer se lahko odpravimo k mehaniku ali pa pobrskamo po spletu, kjer lahko sami kupimo novo posodo, mehanik pa nam jo bo samo pravilno namestil, kar bo gotovo ceneje, kot če nadomestni del kupimo direktno pri njem. Pa tudi popravilo bo tako hitrejše, saj nam ne bo treba čakati na rezervni del, ki gapotrebujemo.

Pri tem velja opozoriti, da se nakup rabljene posode ne splača, saj do takrat, dokler jo ne namestite v avto, ne morete vedeti, ali je v ustreznem stanju. Tudi to, da ta pušča, navadno ni takoj vidno, zato nikar ne tvegajte. Veliko pametneje je kupiti nov nadomestni del, ki bo zagotovo  brezhibnem stanju in vam bo tako tudi dobro služil.

V tej kategoriji: