Bežigrajska četrtna skupnost kot pomemben del prestolnice

Bežigrajska skupnost zavzema severni predel prestolnice in spada v ožje področje Mestne občine Ljubljana. V njeno območje spadajo tudi Nove Stožice, blokovska skupnost 3, Brinje ter Savsko naselje. Četrt na jugu zajema območje med južno železnico in centrom Ljubljane. Na zahodu pa meji na kamniško progo oziroma gorenjsko železnico ter na še eno pomembno četrt v Ljubljani po imenu Šiška. Bežigrajska četrt na severu meji s četrtjo Posavje, kjer se njeno območje zaključi pri Šmartinski cesti.

Na vzhodu pa meji z dvema četrtima, in sicer sta to četrt Jarše ter četrt Črnuče nekoliko bolj na severu. Referenčno točko meje na vzhodu pa predstavlja pokopališče Žale. Stanovanja za Bežigradom se raztezajo vzdolž Dunajske ceste, katera ima pomembno prometno vlogo, saj predstavlja glavno os v tem delu Ljubljane.

Značilnosti Bežigrajskih stanovanjskih objektov

Bežigrajska četrt je sestavljena iz številnih stanovanjskih objektov. Blokovska naselja in bloki imajo večinoma pet nadstropij, kar v primerjavi z ostalimi bloki v Ljubljani spada v nizko pozidavo. Večja blokovska naselja imajo svoja središča na vzhodnem delu Bežigrajske četrti in sicer v Novih Stožicah ter na področju blokovske skupnosti 3. Blokovska stanovanja za Bežigradom pa so prav tako močno zastopana na območju Savskega naselja.

Stanovanje bežigrad

V Bežigrajski četrti pa je moč zaslediti tudi veliko samostojnih in vrstnih hiš, katere so bile večinoma zgrajene že v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Tu so lastniki samostojnih hiš našli nekakšno oazo miru sredi mestnega vrveža, saj Bežigrajska četrt velja za eno izmed najbolj zelenih predelov v Ljubljani. Večino blokovskih stanovanj za Bežigradom pa so zgradili nekoliko kasneje, v začetku osemdesetih let 20. stoletja, ko se je Ljubljana začela pospešeno razvijati.

Živahna in dostopna Bežigrajska mestna četrt

Bežigrad ima stanovanja, katera predstavljajo odlično nepremičninsko naložbo, saj ta del mesta ponuja dobra izhodišča za vse poti in opravke. V tem delu prestolnice je na nekaterih predelih gosto posejana gospodarska infrastruktura, ki pa vključuje poslovne in trgovinske objekte.

Prav tako so avtobusne povezave v Bežigrajski četrti pogoste, saj so vzpostavljene redne avtobusne linije. Bežigrajska četrt je kot nekakšno mestno središče v malem, s številnimi manjšimi trgovinami, kavarnami in restavracijami.

V tej kategoriji: