Učinkoviti namakalni sistemi

Namakalni sistemi so vam lahko v veliko pomoč in vam olajšalo delo na vrtu, njivi, nasadu, rastlinjaku ali kjerkoli drugje, kjer rastejo takšne ali drugačne rastline. Z njimi tudi na nogometnih in golf igriščih skrbijo za to, da je trava vedno lepo zelena in da dobro uspeva. Enako velja za mnoge parke, sploh na območjih, kjer je poleti bolj malo padavin in je zato treba skrbeti za njihovo zalivanje. Rastline namreč potrebujejo ravno pravšnjo količino vode za to, da dobro uspevajo. In prav pri tem jim pomagajo namakalni sistemi.

Zalivanje vrta in zelenice

Obstajajo različni namakalni sistemi. V osnovi jih navadno sestavljajo različne cevi in spojni material, ki te cevi povezuje skupaj. Prav tako pa so nujni tudi različni vrtni razpršilci in šobe ali pršilne pištole skozi katere pronica voda in zaliva rastline. Nekateri namakalni sistemi omogočajo tudi kapljično namakanje, ki je primerna oblika tudi za manjše vrtove.

Pri izbiri je pomembno misliti na različne dejavnike:

  • ali boste zalivali zunanje ali sobne rastline,
  • na kakšni kvadraturi je vaš vrt,
  • kakšne rastline gojite in koliko vode potrebujejo za rast,
  • ali bi želeli avtomatiziran sistem za zalivanje,
  • pridelujete rastline zase ali za prodajo,
  • na kakšnem območju gojite rastline in kakšna je prst.

Različni sistemi za namakanje in zalivanje

Ponudba je velika, a tudi raznolika. Na voljo so enostavni, mini, kapljični, tlačni, avtomatski in različni drugi namakalni sistemi, med katerimi lahko izbirate. Nekateri so opremljeni s krmilniki ter različnimi senzorji za dež, sonce, vlago … Kot že rečeno, je pri izbiri pomembno, zakaj potrebujete sistem za zalivanje ali namakanje in za kakšno površino.

Če boste izbiro prilagodili rastlinam, ki jih želite zalivati, ter svojim potrebam, boste dobili točno tisto, kar potrebujete. Optimalni namakalni sistemi vam vsekakor prihranijo kar nekaj časa, poleg tega pa vam nudijo zadovoljstvo, saj z njihovo pomočjo vaše rastline bolj uspešno rastejo.

Načrtovanje namakanja

Za čim bolj učinkovito namakanje je treba izdelati dober načrt. Navadno je naše želje in potrebe najbolje zaupati kar strokovnjakom ali izdelovalcem oziroma prodajalcem. Torej tistim, ki točno vedo, kakšni namakalni sistemi so na voljo na trgu in kakšne so njihove specifike. Pomagajo nam lahko tako pri izbiri ustreznega sistema, kot tudi svetujejo glede njegove namestitve. Večja ko je površina, ki jo nameravamo namakati, bolj podroben načrt je treba narediti, prav tako pa je načrtovanje namakanja nujno tudi v primeru, če se uporabljajo različni profesionalni namakalni sistemi, ki lahko hitro in učinkovito zalijejo tudi velike površine.

Mini kapljični sistemi za vrtičkarje

Ena od dobrih in učinkovitih možnosti predvsem za manjše vrtove so tako imenovani kapljični namakalni sistemi. S kapljičnim namakanjem lahko poskrbijo za vaš vrt tako, da dobro namočijo korenine vaših rastlin, ne pa tudi listov in plodov. Če so namreč mokri listi ali plodovi, radi začnejo gniti, zato je marsikdaj pametneje izbrati sistem, ki namoči oziroma zalije predvsem korenine, vendar ne preveč, ampak ravno prav.

Kapljični sistemi imajo to prednost, da se voda pri njih porazdeli enakomerno. Zaradi tega predstavljajo učinkovito rešitev za vaš vrt. Ker so enostavni in se jih dobi že po ugodnih cenah, so primerni tudi za vrtičkarje, ki lahko na tak način uspešno zalivajo svoj pridelek in skrbijo za to, da ta bolje raste ter bolje obrodi. Takšni namakalni sistemi so tudi preprosti za vzdrževanje ter zelo prilagodljivi, saj jih lahko napeljete tako, kot sami želite.

Kako cenovno ugodno namakati vrt?

Če ste vrtičkar in imate tudi vsaj malo ročnih spretnosti, pa lahko za učinkovito namakanje svojega vrta poskrbite kar sami. Vse potrebne dele, cevi in drug material, ki ga potrebujete za to, boste našli v spletni trgovini www.ab-doo.si. V njej so na voljo številni namakalni sistemi, med katerimi so tudi taki za vrtičkarje. Tako lahko tam kupite vse, kar potrebujete, ter to kombinirate še s kakšnim zbiralnikom ali sodom, ki ga imate morda že doma.

Zbiralnik je treba postaviti na višje mesto. Če hočete doseči 0,1 bar pritiska, naj bo zbiralnik postavljen na enem metru višine. Na zbiralnik priklopite cev, ki naj bo preluknjana na več mestih, nato pa manjše takšne cevi napeljete po celem vrtu. Tako boste dobili cenovno ugoden sistem za kapljično zalivanje vrta, pri katerem se lahko uporablja kar deževnica.

V tej kategoriji: